Egy vegán futó kalandjai

Egy vegán futó kalandjai

Egészségtudatosság

2018. május 11. - Vegan Lettem

Amikor egészségtudatosságról beszélünk, mindenki tudja, mire gondolunk. Az is, aki mindent megtesz, vagy pontosabban, látszólag mindent megtesz az egészségéért, és az is, aki teljesen egészségtelenül él. Hány olyan emberrel találkoztam, akinek miután felvetettem, hogy a dohányzás nagyon káros, azt mondta, tudom, majd újra rágyújtott? Ez nem más, mint az emberi butaság, a következmények nélküliség alkalmazása mindennapi életünkben. Mindenkiben tudatosítani kellene, hogy döntéseink és tetteink következményekkel járnak ránk nézve, és persze környezetünkre, családunkra nézve is. A tudatosság, amely a keleti filozófiák fő gondolatiságát jelentik pontosan ezt hozzák előtérbe.

 A fő pont tehát a tudatosság.

 

 Próbáljunk egészségesen élni, mert tudjuk, hogy ez fontos, ezzel jót teszünk önmagunknak. Sajnos vannak azonban olyan emberek is, akik szintén tudják, hogy az egészség fontos, de mégsem tudatosak, mégsem tesznek meg mindent az egészségük érdekében, sőt mi több, szándékosan, tudatosan rongálják saját egészségüket. Ez nyugodtan nevezhetjük az ostobaság tudatának.

Van egy ismerősöm, akinek elmondtam, hogy minden reggel éhgyomorra megiszom 4-5 deci vizet. Bólintott, majd azt mondta, hogy ez nagyon egészséges, hallott már róla. Nos, szerintetek követi a módszert? Megkérdeztem tőle, így pontosan tudom, hogy nem. Vajon miért nem? Ráadásul évek óta le akarja tenni a cigarettát, de nemhogy nem sikerült neki, még neki sem állt! Na, így nem fog menni kéremszépen. Ebben az esetben is látszik, hogy a tudatosság faktor hiányzik.

 Miután rájöttünk arra, hogy a tudatosság az első pont egészségünk érdekében, soroljuk fel, hogy mik azok a pontok, amelyek valójában szükségesek egészségünk megőrzése vagy megtartása érdekében. Mivel a legtöbb ember ezt könnyedén fel tudja sorolni, mi is megtesszük:

  1. kerülni az elhízást
  2. kerülni a dohányzás bármely formáját
  3. kevés húst fogyasztani (a vörös húsokat egyenesen kerülni)
  4. kevés alkoholt fogyasztani
  5. sportolni, futni, táncolni, mozogni.

 Ha ezeket betartjuk, nagy bajunk nem lehet, állítólag.

 Felmerül a kérdés, hogy miért legyünk egészségesek? Miért éljünk egészségesen? Azért, mert egészségesnek lenni jó, egészségesnek lenni kifizetődő, hiszen például kevesebbet vagyunk betegek, tehát több lesz a fizetésünk, mintha állandóan táppénzen lennénk. Ráadásul ki szeret mindig orvoshoz rohanni, meg vizsgálatokra, ott órákat várakozni, meg otthon feküdni tehetetlenül fájdalmakkal együtt? Nem sokan, úgy vélem.

 A konklúzió tehát az, hogy legyünk egészségesek, mert egészségesnek lenni jó és hasznos.

 Egy másik fontos momentum az, hogy azért legyünk egészségesek, mert sokkal jobb lesz tőle az életminőségünk.

 Ez a kulcs. Az életminőség.

 Vajon jó úgy megöregedni, hogy egyszer ez fáj egyszer meg az? Ugye, nem? A kulcs tehát a megfelelő életminőség elérésében van, ez a cél. Az, hogy fittek legyünk, jól nézzünk ki, és a céljainkat el tudjuk érni. Persze, az öregedéssel nem sok mindent tudunk tenni, mert mindannyian megöregszünk, de öregkor és öregkor között is van különbség. Egyik futó cimborám 55 éves, és jobban fut, mint én, aki több mint tíz évvel fiatalabb vagyok. Egyik futásunkkor mesélte, hogy a feleségének fáj a dereka, de amikor azt mondja neki, hogy jöjjön vele sétálni, kocogni, akkor kerek-perec elutasítja. Így marad a fájdalom ötvenvalahány évesen. Csak magának köszönheti, mert tehetne valami a fájdalom ellen, ha tudatosabb lenne, akkor lényegesen javulhatna az életminősége, csökkenhetne, egyenesen meg is szűnhetne a fájdalma. Látom az idősebb futó ismerőseimet civilben, iszonyú jól néznek ki. Nem azért, mert Gucci szerkóban mászkálnak a városban, hanem azért, mert fittek, energikusak, fiatalosak, pedig már majdnem mind 50 fölött van, de van közöttük nem egy, aki betöltötte a 6. x-et, és még maratont fut minden évben. Nem gyorsan, de fut, és készül rá.

 És most itt a kérdés, te döntesz. Fájdalmakkal akarsz együtt élni, vagy teszel valamit a jobb életminőségedért?

 Légy tudatos, és változott, lépj egyet! Magadért, és a családodért.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veganizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr6313907216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása