Egy vegán futó kalandjai

Egy vegán futó kalandjai

Futás tévhitek I.

2018. május 16. - Vegan Lettem

Izotóniás ital. Erről már sokszor írtak, de azért nem árt megismételni. Kezdjük magával a ténnyel: ez üzlet. Pontosan olyan üzlet, mint fegyvereket vagy jégkrémet eladni, az izotóniás ital egy termék. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy haszontalan lenne, de ne felejtsük el, ez egy mesterségesen létrehozott termék (ez sem baj, hiszen a gyógyszerek is ilyenek), amit szándékosan vezettek be a piacra. Nyilván azért, hogy profitot termeljen a gyártóknak. Ezzel sincs baj feltétlenül, hiszen ilyen a kapitalizmus.

Az izotóniás italokat tehát bevezették a piacra. Ez az első és lényeges pont a történetben. A gyártónak pedig az a célja, hogy terméke sikeres legyen a piacon. Mit kell ehhez tenni? El kell hitetni a potenciális fogyasztókkal, hogy a termékre szükség van. Ehhez az kell, hogy tudományos, vagy inkább tudományosnak látszó intézetek és kutatások azt harsogják, hogy az izotóniás italok mennyire jók. És most jön még egy tény: mindegyik gyártónak saját kutatóintézete van, amelyek a saját „kutatási” eredményeiket harsogják! Érdekes, ugye?

 És ezután jött a marketingnek nevezett áltudomány (merthogy nem tudomány, azt tessék látni), amelynek az a célja, hogy eladjon valamit, amire nincs szükséged. A látszólag tudományos eredmények egyike az, hogy ne higgy a testednek, tehát nem akkor kell inni, amikor szomjas vagy, amikor a tested jelez, hogy folyadékra van szüksége, hanem folyamatosan, és persze ne vizet igyál, hanem az új terméket, ami ugye az izotóniás ital. A kör bezárult. Jöttek olyan tudományos eredmények, miszerint a víz nem hidratál eléggé, ami egy ökörség, a víz pont annyira hidratál, amennyire kell. A felnőtt emberi test több mint fele víz! Víz, nem izotóniás ital! Ebből azonnal következik, hogy a testünknek vízre, nem izotóniás italra, sörre vagy borra van szüksége.

 Jól figyeljünk, mert egyelőre csak az ital fogyasztásánál hitették el, hogy nem akkor kell inni, amikor a tested jelez, hanem folyamatosan, mert kiszáradsz. Nos, az éhségénél nincs ilyen. Olyat sosem mondanak, hogy akkor is egyél, ha nem vagy éhes, ugye? Felfigyelt valaki erre az ellentmondásra? Talán nem, pedig elég nagy.

 Szóval elhitették velünk, hogy folyamatosan inni kell, de nem vizet, hanem izotóniás italt. Nem kétlem, hogy van benne ásványi anyag, nem kétlem, hogy jól vagy jobban csillapítja a szomjat, mint a víz, lehet. Abban viszont kételkedem, hogy folyamatosan kell inni, és nem jó a víz. Megint az van, hogy elfordulunk a természettől, és nem a testünkre figyelünk. Ráadásul van egy ellentmondás: a túl sok folyadék sem jó a szervezetnek. Ezt hívják vízmérgezésnek, és minden évben van hazánkban is ilyen futóversenyek után, amikor a delikvens túl sok vizet iszik, és így megborul a vér nátrium szintje, felhígulnak a vérben lévő ásványi anyagok, lényegében kiürül a testből a sok fontos ásványi összetevő. Tehát a sok folyadékfogyasztás egyáltalán nem szükségszerű! Félreértés ne essék, nem azt javaslom, hogy ne igyunk, ellenkezőleg, csak azt mondom, hogy nem kell folyamatosan inni. Ha a vizelet színe nem túl sötét, akkor van bennünk elég folyadék.

 És egy bónusz kérdés. Fizetsz egy csomó pénzt izotóniás italért és vajon jobban futsz tőle? Kizárt, magadtól futsz jobban, nem az italtól. Ha jól táplálkozol, úgyis lesz benned elég tápanyag, nincs szükség a drága izotóniás italra.

Az izotóniás ital kamu, kamu, kamu.

A bejegyzés trackback címe:

https://veganizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr513963880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása