Egy vegán futó kalandjai

Egy vegán futó kalandjai

Hogyan étkezik egy vegán futó?

2018. május 12. - Vegan Lettem

A múltkori bejegyzésemben a tudatosságról, egészen pontosan az egészségtudatosságról elmélkedtem. Ez a kulcs, a legfontosabb pont életünkben. A tudatosság. A szó maga annyit jelent, hogy pontosan tudjuk, mit miért teszünk, vagy nem teszünk.

 Mindennap, amikor felkelek, iszom egy deci céklalét. Ezt pár hónapja kezdtem, és ha valami, akkor ez tényleg egészséges. Most pár hét szünetet fogok tartani, de a céklalé jótékony hatásait talán senkinek sem kell ecsetelnem.

Hasonlítsuk össze azzal, aki cigi-kávé kombóval kezd. Van különbség, ugye?

 Leszoktam a kávéról, pedig naponta 3-4 nagy adagot is megittam. Egyáltalán nem volt nehéz, és komoly okom sem volt rá, egyszerűen kíváncsi voltam, le tudok-e szokni pár nap alatt okosan, fokozatosan. Sikerült, és a válaszom arra, amit szoktak kérdezni ismerőseim, hogy nem is hiányzik. Tök jól megvagyok nélküle, pedig nem alszom többet, és mégis pihent vagyok. Ráadásul akkor még nem is voltam vegán. Okom csak annyi volt, hogy kipróbáljam magam, meg tudom-e csinálni. Megcsináltam. A filozófiai ok, ami számomra nagyon fontos, nemcsak a tudatosság, amit Oshotól tanultam, hanem a szabadságfok növelése. Minél önállóbb vagy, annál nagyobb a szabadságfokod, ugye ez nyilvánvaló. Ezért tudok főzni, ezért nem iszom kávét, ezért nem iszom alkoholt (már nem iszom, korábban azért befigyelt pár sör vagy fröccs), ezért vágom le saját magamnak a hajamat géppel.

 Ezzel mind-mind növeltem az önállóságomat, növeltem a szabadságfokomat. Ez a cél.

Nem lehetünk mindenben önállóak, hiszen függünk a családunktól, a munkahelyünktől, az időjárástól és még ezer dologtól, de úgy vélem, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük szabadságfokunkat.

 Felmerül a kérdés, miért kell leszokni a kávéról (nem kell, csak javasolt), miközben egy sor kutatás azt mondja, hogy segít ebben meg abban, és nem is káros? Nos, én sem mondom, hogy káros, de.

Itt van ez a fránya de.

Miközben azt kommunikálják, hogy mennyire jó a kávé, elfelejtenek egy nagyon fontos tényt közölni, mégpedig azt, hogy a kávé kis mennyiségben igenis növeli a vérnyomást, de ennél sokkal fontosabb az a tény, hogy egy sor vitamin és ásványi anyag felszívódását akadályozza. Ez annyit jelent, ha te reggel a szokásos kávéd után fél órával beveszed a D vitamin adagodat, annak jó része nem fog felszívódni, tehát olyan, mintha nem is vetted volna be. Egy sor más vitaminnál is ez a helyzet. Ezért ha kávézol és vitamint is szedsz, akkor mindig várj több órát a két esemény között. Ráadásul ma már azt is tudjuk, hogy a délutáni kávé, illetve koffein igenis befolyásolja az éjszakai pihenést, mégpedig negatív irányba befolyásolja, tehát 17 óra után kávét inni nem túl bölcs dolog.

 A konklúzió, ha igazán jót akarsz magadnak, hagyd abba a kávéivást.

 

 Mit igyál? Javaslom a teákat, egészen pontosan a zöld teát és a rooibos teát. Én ezeket fogyasztom cukor vagy bármiféle ízesítés nélkül. Mindkettő bárhol kapható, egészségre gyakorolt hatásuk bizonyított, nem drágák és garantáltan jót tesznek. Lehet hűtve is fogyasztani őket, így nagy melegben is jól fognak esni. Hatásukról itt olvashatsz. A zöld tea esetében lényeges, hogy 3 percnél tovább ne áztasd, és ne forrald fel teljesen a vizet, különben kesernyés lehet az íze.

Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. Ez megint egy kardinális kérdés. Kollégám mondta, hogy minden nap eszik gyümölcsöt. Kiváló – mondtam, és mennyit? Hát egy almát.

Kedves barátaim, nem egy almát kell enni, hanem ötöt, meg két banánt és lefekvéskor egy házilag készített zöld turmixot! Ez a mennyiség ad megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget, ad megfelelő mennyiségű rostot a szervezetnek, amire a bélnek szüksége van ahhoz, hogy szépen kiürüljön, és nem mellesleg táplálja a testet.

Ebédre egy könnyű főzelék, vagy tönkölytésztás kajcsi, mondjuk diós tészta kevés porcukorral, vacsira pedig a már említett zöld turmix és kész. Egyszerű, olcsó, garantáltan jót tesz a szervezetednek és az egészségednek, tudsz tőle futni, nem leszel felfújódva, és lesz benned elég szénhidrát is meg rost is. Vegánoknak a fehérjére figyelniük kell, de erről majd lesz egy külön poszt. Tízóraira és uzsonnára pedig a már említett almák, körték, narancsok, attól függően, minek van éppen szezonja. Megehetsz fél kiló epret is.

Ha követed ezt a típusú étkezést, meglátod szépen fogyni fogsz, eltűnik a puffadtság érzése, feszesebb lesz a bőröd, egyszóval jobban fogod magad érezni, és még futni is tudsz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veganizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr8613907798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása